استیل

ورق ضد سایش فولادی-قیمت ورق ضد سایش-فروش ورق ضد سایش-کاربرد ورق ضدسایش

ورق ضد سایش فولادی-قیمت ورق ضد سایش-فروش ورق ضد سایش-کاربرد ورق ضدسایش

ورق ضد سایش یک نوع فولاد است که به طور خاص طراحی می‌شود. تا مقاومت بالایی در برابر سایش و فرسایش دارا باشد.

این نوع فولاد معمولا از انواع آلیاژهای خاصی متشکل. که از جمله آنها می‌توان به فولاد ضد زنگ و فولاد ضد زنگ آلیاژی اشاره نمود. این فولاد‌ها به طور وسیع در صنایع مختلفی نظیر صنایع خودروسازی، صنایع دریایی، صنایع نفت و گاز و صنایع ساختمانی بکارگیری می‌شوند.

از ویژگی‌های اصلی این نوع فولاد می‌توان به مقاومت بالا در برابر سایش، دوام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی اشاره نمود.

انواع ورق ضد سایش

هاردوکس
ولدوکس
دورستات
دلیدور
کرسابرو
راک استار
کوارد
سیدرو

مشخصات کلی ورق های ضد سایش

سختی بالا، چقرمگی مطلوب،قابلیت ماشین‌کاری عالی، وزن سبک

از کارخانجات معتبر داخلی تولید کننده ورق ضد سایش می توان به کارخانه اکسین اهواز و فولاد مبارکه اشاره کرد.

واردات ورق ضد سایش از کشورهای روسیه و چین نیز به ایران وجود دارد. که از کیفیت بالایی نیز برخوردارند.

Read More
فولاد ساختمانی

ارزیابی لرزه‌ای اتصال- پیشنهادی با نبشی و سپری و مقایسه با اتصالات از پیش تأیید شده

ارزیابی لرزه‌ای اتصال- پیشنهادی با نبشی و سپری و مقایسه با اتصالات از پیش تأیید شده

خلاصه: در سازه‌های فولادی اتصلات نقش مهمی در در رفتار سازه دارند. در این مقاله با استفاده از مدلسازی عددی با نرم افزار اجزای محدود آباکوس سعی بر آن است. که چند مدل مختلف از اتصال تیر به ستون فولادی مدلسازی و مورد بررسی قرار گیرد. این مقاله بر روی اثر نوع اتصال تیر به ستنون با دو نوع اتصال سپری و نبشی مورد بررسی قرار گرفت. از این رو 20 مدل با شرایط متفاوت ضخامت متفاوت و نوع متفاوت دارای سخت کنندگی. و همچنین 6 مدل با ستون دارای پر شدگی از بتن مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.

اتصالات وظیفه انتقال نیروها از یک عضو سازه به عضو دیگر سازه و یا به تکیه‌گاه را بر عهده دارند. بررسی عملکرد اتصالات در سازه‌های فولادی از اهمیت بالاتری برخوردار است. و چنانچه طراحی و اجرای این اتصالات با دقت انجام نشود. موجب خرابی در اتصال می‌شود و همچنین تأثیرات مخربی نیز بر اعضای سازه و در نتیجه کل سازه خواهد داشت.

در دهه 1960 مهندسین سازه بر این باور بودند که سیستم قاب‌های مقاوم خمشی فولادی با اتصالات جوشی. در رده شکل‌پذیرترین سیستم‌های سازه‌ای قرار دارند و اگر خسارت سازه‌ای رخ دهد. محدود به جاری شدن اعضای قاب بوده و اتصالات آن به صورت الاستیک باقی می‌مانند. با وقوع زلزله نورثریج در 27 ژانویه سال 1994 بسیاری از ساختمان‌ها که سیستم سازه‌ای آنها. از قاب مقاوم خمشی فولادی بود دچار شکست ترد در ناحیه اتصال تیر به ستون شدند.

به دنبال مطالعات خرابیها زلزله نورثریج، مشخص شد. آنچه در طراحی لرزه‌ای سازه‌ها علاوه بر مقاومت و سختی بایستی در نظر گرفته شود، شکل‌پذیری است. این فلسفه جدید طراحی لرزه‌ای، به طراح این اجازه را می‌دهد. که بخش‌هایی از سازه را ضعیف‌تر از بخش‌های دیگر طراحی نماید. تا در هنگام زلزله این بخش‌های ضعیف حتماً وارد ناحیه پلاستیک شوند و باعث جذب و اتلاف انرژی زلزله گردند [1].

وانگ و همکاران [2]، در سال 2019 به بررسی رفتار تیر فولادی متصل به ستون پر و انباشت از بتن CFT با صفحه انتهایی پرداخته‌اند. اتصالات ستون پر و انباشت از بتن عملکرد عالی در مقاومت در برابر بارهای لرزه‌ای در مناطق پر خطر ارائه می‌دهد. با این حال، مکانیسم انتقال بار از این نوع اتصال هنوز ناشناخته است. و در این زمینه مطالعات به اندازه کافی نمی‌باشد. از اینرو در این مقاله به بررسی رفتار اتصال تیر به ستون پر و انباشت از بتن با صفحه انتهایی مورد بررسی قرار گرفت.

Read More
استیلفولاد ساختمانی

نبشی چیست؟-نبشی-قیمت نبشی-فروش نبشی-نبشی پرسی-نبشی فابریک-نبشی فولادی

نبشی چیست؟-نبشی-قیمت نبشی-فروش نبشی-نبشی پرسی-نبشی فابریک-نبشی فولادی-پروفیل فولادی

نبشی‌ها یکی از مهم‌ترین انواع پروفیل‌های باز هستند که دارای سطح مقطع خاصی می‌باشند و کاربردهای زیادی در ساخت و ساز دارند. این محصول جزء دسته محصولات فولادی بوده که در انواع مختلفی در باز موجود است.

نبشی‌ها در واقع پروفیل‌هایی هستند که دارای دو سطح مقطع، عمود بر هم هستند. این محصول از سری محصولات فولادی بوده که دارای دو شکل منفرد و مرکب در بازار است. و از همین دو شکل در انواع پروژه‌های صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شود. این محصول را طی فرآیندهای نورد گرم و نورد سرد تولید ‌می‌کنند.

درست است که به نبشی‌های فلزی نسبت به محصولاتی مانند تیرآهن توجه کافی نمی‌شود. اما این موجب نمی‌شود که از اهمیت آن در ساختمان‌سازی غافل شد. این محصول از واژه انگلیسی Angle bar گرفته شده است. برای نمایش نبشی از حرف L و یا گاها حرف V استفاده می‌شود. و عددی که در کنار این حروف مشاهده می‌شود، تعیین کننده سایز بال نبشی‌هاست.

نبشی پرسی
چنانچه نبشی‌ها را از ورقه‌های آهن تولید کنند. به آن نبشی‌ها نبشی پرسی می‌گویند. تولید این نوع نبشی مانند ناودانی‌های پرسی است. بدین صورت که ورق نواربر شده را از خط تولید عبور می‌دهند. و سپس عملیات شکل‌دهی را به صورت سرد انجام می‌دهند. زاویه داخلی در این مدل نبشی 90 درجه بوده و عموماً بال مساوی تولید می‌شوند. لازم به ذکر است که جنس نبشی‌های پرسی از فولاد ساختمانی نوع ST37 است.

نبشی فابریک
نوع دیگر نبشی‌ها، نبشی فابریک است. که طی فرآیند نورد گرم تولید می‌شود. این نوع نبشی را به وسیله اسلب‌های مخصوص گداخته شده شکل می‌دهند. نبشی‌های فابریک خواص مکانیکی متفاوتی نسبت به نوع اول نبشی‌ها دارند و این امر به دلیل تفاوت در شرایط تولید آنهاست.

Read More
استیلفولاد ساختمانی

ظرفیت برشگیرهای نبشی-نبشی فولادی-نبشی آلیاژی-نبشی ساختمانی-قیمت نبشی-پروفیل

ظرفیت برشگیرهای نبشی-نبشی فولادی-نبشی آلیاژی-نبشی ساختمانی-قیمت نبشی-پروفیل

در سال‌های اخیر استفاده از سیستم‌های مختلط بتن و فولاد در پل‌سازی و صنعت رو به افزایش است. برای اینکه بتن و فولاد به صورت یکپارچه با هم کار کنند. باید اتصال برشی بین آنها برقرار شود. برای برقراری این اتصال از برشگیرهای مکانیکی استفاده می‌شود.

دانش کنونی مهندسی در مورد رفتار و ظرفیت برشگیرها به اطلاعات به دست آمده از آزمایش‌های عملی محدود می‌شود. این آزمایش‌ها بیشتر شامل آزمایش برون رانی push-out و در موارد معدودی تیر مختلط composite beam می‌شود. با در نظر گیری این موضوع که آزمایش‌های عملی وقت‌گیر و هزینه‌بر است. تهیه مدلی کامپیوتری که بتواند رفتار و ظرفیت برشگیر را پیش‌بینی کند لازم و ضروری است.

تا کنون بیشتر مطالعات انجامی روی برشگیرهای گلمیخ و ناودانی است [1-7]. در سال 1987 یک مطالعه تجربی به وسیله‌ی یوکوتا و همکاران [8] روی انواع برشگیر از جمله نبشی شکل گرفت. با استفاده از نتایج آزمایش‌ها یک رابطه براساس ضخامت و طول برشگیر و مقاومت بتن برای پیش‌بینی مقاومت برشگیرها ارایه شد.

در سال 2011، مطالعاتی به وسیله‌ی سوتی و همکاران [9] روی رفتار برشگیر نبشی انجام گرفت. سوتی آزمایش تیر مختلطی را برای تعیین ظرفیت برشگیرها پیشنهاد کرد و با استفاده از آن مطالعاتی. روی برشگیر نبشی انجام و رابطه‌ای برای پیش‌بینی نیروی برشی بیشینه برشگیر نبشی ارایه داد. که تابع عرض، ارتفاع، نسبت ضخامت به ارتفاع برشگیر و مقاومت بتن است.

با توجه به این که تا پیش از این ساخت مدل عناصر محدود در مورد آزمایش برون‌رانی برشگیر نبشی مدفون. در بتن ساده تحت بار استاتیکی انجام نشده است. در این مطالعه یک مدل سه بعدی با استفاده از نرم افزار آباکوس [12] برای شبیه‌سازی آزمایش یاد شده در مورد برشگیر نبشی، شکل می‌گیرد. نتایج به دست آمده از مدل کامپیوتری با نتایج آزمایش‌های عملی مقایسه می‌شود.

یک مطالعه پارامتری به منظور ارزیابی اثر پارامترهای مختلف روی رفتار و ظرفیت برشگیر انجام. و در پایان با استفاده از نتایج مطالعه پارامتری رابطه‌ای برای پیش‌بینی ظرفیت برشگیر نبشی ارایه می‌شود.

Read More
استیل

میلگرد هاردکروم – هاردکروم – میل کروم – میلگرد سختی بالا – میله هاردکروم-میلگرد ck45

میلگرد هاردکروم – هارد کروم – میل کروم – میلگرد سختی بالا – میله هاردکروم-میلگرد فولادی-میلگرد ck45

کاربرد عمومی و رایج میلگرد هاردکروم در ساخت جرثقیل-کامیون-کمپرسی-بالابر. فشرده سازی زباله-انواع جک-کلیه ماشینهای راه سازی و ماشینهای صنعتی و جکهای هیدورلیک ماشین آلات کشاورزی و تجهیزات تولید یا بخشهای متحرک است. هاردکروم بصورت معمول در شرایط تنش بالا-اصطکاک و محیط های مرطوب خورنده استفاده میگردد. از این رو کیفیت سطح و فولاد پایه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مقاومت در برابر سایش – ضربه و خوردگی و هم چنین قدرت بالای عملکرد – صاف بودن سطح و کیفیت یکنواخت – مهمترین ویژگیهای پوشش هارد کروم است.

انواع میله هاردکروم
میله هاردکروم – میلگرد هاردکروم معمولی که در بازار با نام میل کروم شناخته میشود. از قطر 6mm الی 200mm با طول شاخه های 6 الی 7 متر. بطور معمول از جنس ck45 و با ترانس ابعادی f 7 تولید میگردد.
کاربرد میله هارد کروم معمولی
شافت های هاردکروم معمولی در بیشتر جکهای هیدرولیک مورد استفاده قرار میگیرند.

جک هیدرولیک ماشن آلات بسته بندی
جک هیدرولیک صنایع چوب
جک هیدرولیک ادوات کشاورزی
جک هیدرولیک ماشین آلات راه سازی
جک هیدرولیک کالابر هیدرولیک
جک هیدرولیک صنایع فولاد سازی
جک هیدرولیک صنایع خودرو و …
چرا از آبکاری هاردکروم استفاده می‌شود

این شیوه روشی بسیار مؤثر برای انواع فلزات و آلیاژها از جمله فولاد، مس و برنج است. که در بسیاری از کاربردهای فنی مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد. بطور معمول در هنگامیکه نیاز به مقاومت در برابر خوردگی بالایی باشد.از این نوع پوشش استفاده می‌شود. بطور مثال : میله پیستون هیدرولیك، شفت چرخ دنده و اجزای موتور سیكلت. هم چنین، در مواقعی که به سطوح کم اصطکاک برای محصولات ظریف نیاز باشد.

عملیات پوشش دهی هارد کروم بر روی برخی فولادها عبارتند از:

فولاد Ck45 : در بازار با نامهای C60 , 1060 , V945 معروف است.از مشخصات این فولاد میتوان به مقاومت در برابر اصطکاک,. استحکام خوب, مقاومت در برابر ضربه اشاره نمود.این فولاد بدلیل مقاومت در برابر ضربه و سایش در تولید ابزارهای. خاک ورز مورد استفاده قرار میگیرد.
فولاد CK35
فولاد 20MnV6
فولاد 38MnSiVS5
فولاد 42CrMo4
کاربردهای فولاد هاردکروم
از جمله کاربردهای فولادهای هاردکروم عبارت اند از:

تابلوها
پیستون و سیلندرهای هیدرولیک و پنوماتیک
قالب، پیچ
قطعات خودرو و مکانیک
سیلندرها
ماشین آلات مواد غذایی
تجهیزات معدن
شفت و روتور

Read More
استیلفولاد ساختمانی

اچ پی دریایی-نبشی دریایی-پروفیل دریایی-قیمت اچ پی دریایی-فروش hp دریایی-ورق A36

اچ پی دریایی-نبشی دریایی-پروفیل دریایی-قیمت اچ پی دریایی-فروش hp دریایی-نبشی A36-نبشی ساختمانی

نبشی دریایی از نبشی‌هایی است که با توجه به ویژگی‌هایش در اطراف رودخانه‌ها، سواحل،دریاچه‌ها. و همچنین در سازه‌های دریایی و محیط‌های با رطوبت بالا کاربرد بسیار زیادی دارد. همانطور که می‌دانید نبشی‌ها به طورکلی در صنایع مختلف نظیر ساخت و ساز و عمدتاً در ساختمان‌سازی کاربرد فراوانی دارند. از بین نبشی‌ها، نبشی دریایی به عنوان یکی از انواع خاص نبشی‌ها می‌بایست خصوصیات متفاوت و ویژه‌ایی نسبت به دیگر نبشی‌ها دارا باشند. علت چنین تفاوتی این است که نبشی‌های معمولی در صورت تماس با آب دچار خوردگی و زنگ‌زدگی می‌شوند. اما در نبشی دریایی بعلت مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی، کاربرد زیادی در صنایع کشتی‌سازی دارد.

انواع نبشی دریایی
نبشی‌ها به علت شکل عمودی‌شان به دو دسته نبشی‌های بال مساوی و نبشی‌های بال نامساوی تقسیم می‌شوند. البته باید توجه داشت که تفاوت سپری با نبشی دریایی قابل توجه است. در تولید نبشی دریایی نیز از دو روش فابریک و پرسی استفاده می‌شود. نبشی‌های دریایی نیز مانند سایر مقاطع فولادی بستگی به نوع کاربردشان در سایز، ضخامت و وزن‌های مختلفی تولید می‌شوند.

نبشی دریایی براساس جنس

جنس فولادی کربنی: رایج‌ترین نوع نبشی دریایی است که از فولاد کربنی با مقاومت بالا تولید می‌شود. این نوع نبشی به دلیل قیمت مناسب و در دسترس بودن در بسیاری از سازه‌های دریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فولاد آلیاژی: این نوع نبشی حاوی عناصر آلیاژی مانند نیکل، کروم، مولیبدن است که مقاومت آن را در برابر خوردگی و حرارت افزایش می‌دهد. در سازه‌هایی که در معرض محیط‌های خورنده قرار دارند. از این نوع نبشی استفاده می‌شود.

فولاد ضد زنگ (استنلس استیل): این نوع نبشی به دلیل مقاومت بسیار بالای آن در برابر خوردگی. در ساخت تجهیزات دریایی که در تماس مستقیم با آب دریای می‌باشند، بکارگیری می‌شود.

نبشی آلومینیومی: این نوع نبشی وزن بسیار کمی دارد و در ساخت سازه‌های سبک و تجهیزات دریایی. با ابعاد بزرگ استفاده می‌شود.

نبشی مسی: به دلیل هدایت حرارتی و الکترونیکی بالا، در ساخت تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی دریایی. مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نَبشی برنجی: این نوع نبشی مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد. و در ساخت اتصالات و قطعاتی که در معرض سایش هستند استفاده می‌شود.

Read More
استیلفولاد ساختمانی

معرفی 4 ورق فولادی پر کاربرد-ورق ضد سایش-ورق A516-ورق A283-ورق دریایی

معرفی 4 ورق فولادی پر کاربرد-ورق ضد سایش-ورق A516-ورق A283-ورق دریایی

ورق‌های فولادی در ساخت و ساز و صنایع کاربردهای بسیاری دارند. بطوریکه تصور زنجیزه تولید و ساخت و ساز بدون وجود ورق‌های فولادی ناممکن می‌نماید. ورق‌های فولادی انواع مختلفی دارند و گسترده همه آلیاژها و گریدهای آنها به چند هزار نوع می‌رسد. هر کدام از انواع ورق‌های فولادی نیاز خاصی را تأمین می‌نمایند.

ورق ضد سایش
کاربردهای ورق ضدسایش شامل : ماشین آلات صنعتی، نوار نقاله، صفحات بالستیک و بطورکلی هرجایی که امکان سایش و خوردگی زیاد است، می‌باشد.

ورق A283
این محصول A283 ASTM تنها برای مصارف سازه‌ای استفاده می‌شود. در حالی که انواع ورق‌های فولادی SA283/SA283M را می‌توان در دیگ‌های بخار و مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار داد. ردیف محصولات فولادی A283 شامل ورق فولادی، کلاف فولادی، لوله فولادی و محصولات فولادی سازه‌ای مانند مقاطع فولادی و تیرهای فولادی را شامل می‌شود.

ورق A516
پل‌ها، ساختمان‌ها، قطعات خودرو و کامیون، واگن‌های راه‌آهن،کانتینرها، باکس‌های فولادی، تجهیزات ساخت و ساز، لوله‌های فولادی سازه، تیرهای چراغ برق و دکل‌ها
ورق دریایی

ورق دریایی به ورق فولادی نورد گرم می‌گویند که برای تولید سازه‌های کشتیرانی مطابق با الزامات سازندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد. از ورق دریایی اغلب با سفارش، برنامه‌ریزی و فروش مخصوص برای یک کشتی مانند بدنه فولادی یا عرشه استفاده می‌شود.

این فولادها علاوه بر کشتی‌سازی می‌توانند برای سازه‌های ساحلی و سازه‌هایی که در معرض بارندگی و شرایط بد جوی هستند نیز مورد ستفاده قرار گیرند.

Read More
استیل

کربن زدایی چیست؟ انواع کربن زدایی در فولاد-کربن زدایی جزئی-کربن زدایی کلی

کربن زدایی چیست؟ انواع کربن زدایی در فولاد-کربن زدایی جزئی-کربن زدایی کلی

کربن‌ زدایی (decarbonization) مخالف روند کربوریزاسیون است. به عبارتی کاهش مقدار کربن ماده.

کربن‌زدایی نسبت به کاربردی که فلز در آن استفاده می‌شود، می‌تواند مطلوب یا نامطلوب باشد. بنابراین این فرایند، فرآیندی است که هم می‌تواند به صورت عمدی در یکی از مراحل فرایند تولید استفاده شود. هم به عنوان عارضه جانبی یک فرایند اتفاق افتاده باشد (مانند نورد کردن). که باید از آن جلوگیری کرد یا اثرش را معکوس کرد (مانند مرحله کاربورسازی).

مکانیسم فرایند کربن‌زدایی را می‌توان با سه رویداد متمایز توصیف نمود.

واکنش در سطح فولاد

انتشار بینابینی اتم‌های کربن

انحلال کاربیدها در فولاد

از جمله ویژگی‌های کربن‌زدایی افزایش نسبی فریت (هیدروکسین آهن) و کاهش مقدار کاربید یا لایه‌های پرلیت در فولادهای هایپریوتکتوئیدی آنیل شده کروی است.

آلیاژهای هایپریوتکتوئیدی آلیاژهایی هستند که غلظت املاح در آنها بیشتر از یوتکتوئید است. در فولاد، چنین آلیاژهایی درصد کربن کمتری دارند. آلیاژهای هایپریوتکتوئید در برابر خوردگی مقاوم هستند.

کربن زدایی مجموع کربن‌زدایی جزئی و کامل است. کربن‌زدایی کامل مربوط به ناحیه‌ای است که تقریباً تمام محتوای کربن آن حذف می‌گردد. کربن‌زدایی جزئی مرتبط با ناحیه‌ای است که در آن کاهش محتوای کربن اتفاق افتاده اما هنوز میکروسکوپی. عمق کربن‌زدایی بر اساس تغییر در ریزساختار تعیین می‌شود (لوبر، 2001-2011). لایه‌های مرزی کربن‌زدایی شده (با عمق معمولی چند صدم تا دهم میلی‌متر) نرم هستند و ممکن است نیاز شود که برداشته شوند.

از آنجایی که مقدار اکسیژن در اتمسفر یا کوره‌های خلا کم است. در نتیجه محتوای کربن داخل فلزات نمی‌توانند اکسیده شوند، بنابراین کربن‌زدایی در آنها کمتر اتفاق می‌افتد یا اصلاً اتفاق نمی‌افتد.

فولاد ضد زنگ

فولاد ضدزنگ حاوی مواد افزودنی است که قابلیت اکسیده شدن بالایی دارند. مانند کروم و مولیبدن، کربن‌زدایی چنین فولادهایی فقط در واکنش با هیدروژن خشک قابل انجام است. هیدروژن خشک، برخلاف هیدروژن مرطوب که به گونه‌ای تولید می‌شود که دارای مقداری آب باشد، هیدروژن محتوای آبی ندارد. که باعث می‌شود نتوان از هیدروژن مرطوب در فرایند کربن زدایی فولادهای ضد زنگ استفاده کرد محتوای آبی موجود در آن است.

Read More
استیل

فولاد a182- فولاد آلیاژی-قیمت فولاد آلیاژی-فروش فولاد آلیاژی-فولاد آتشخوار

فولاد a182- فولاد آلیاژی-قیمت فولاد آلیاژی-فروش فولاد آلیاژی-فولاد آتشخوار

فولاد آلیاژی A182 یک نوع فولاد پتروشیمی است. همانطور که از نام این فولاد مشخص است. بیشتر در صنایع مربوط به نفت و گاز و در پتروشیمی کاربرد دارد. این نوع از فولاد پتروشیمی دارای میزان نسبتاً مساوی از کربن و سیلیسیم است. که برای تولید فلنج و فیتینگ‌ها نیز کاربرد دارد. نام دیگر این فولاد در صنعت ASTM A182 است. از جمله نمونه‌های این فولاد به A182,A182 F22,A182 F91,A182 F5,A182 F9,A182 F12 اشاره نمود. این زیرمجموعه‌ها در نسبت عناصر موجود متفاوت هستند و خاصیت‌های مختلفی در آنها تقویت گشته است.

فولاد A182 F11

فولاد A182 F11 از دسته آلیاژهای پر مصرف در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی می‌باشد. از فولاد A182 F11 بیشتر برای تهیه و تولید انواع فلنج‌ها و فیتینگ‌ها در صنعت استفاده می‌شود. این آلیاژ دارای ترکیبات شیمیایی 0.1-0.2%، 0.5-1% سیلیسیوم، 0.3-0.8% منگنز، 0.04% فسفر، 0.04% گوگرد، آهن 95.77-97.66% آهن، 1.5% کروم و 0.4-0.6% مولیبدن می‌باشد.

میزان ترکیبات شیمیایی متفاوتی در آلیاژهای مختلف این نوع فولاد مشاهده شده است. استحکام کششی این فولاد 515 مگاپاسگال با سختی 270 برینل می‌باشد. فولاد F11 نسبت به فولاد F12 کروم بیشتری دارد. کاربرد فولاد F11 در صنایع نفت و پتروشیمی کاربرد دارد. فولاد آلیاژی A182 F11 یا همان فولاد 1.7335 از درصد کمتری کروم نسبت به فولادهای آلیاژی دیگر بین فولادهای دیگر زیر مجموعه A182 برخوردار است. سختی برینل این فولاد HB 207-143 می‌باشد.

فولاد A182 F12

فولاد آلیاژی A182 F12 با ترکیب شیمیایی 13CrMo 4-5 یک فولاد آتشخوار مقاوم به حرارت بالا می‌باشد. که در صنایع نفت و پتروشیمی و تولید قطعاتی که نیاز به مقاومت حرارتی بالایی دارند، کاربرد فراوانی دارد.

این آلیاژ دارای ترکیب شمییایی 0.1-0.2% کربن، 0.5% سیلیسیوم، 0.6% منگنز، 0.045% فسفر، 0.045% گوگرد، متوسط 1% کروم، 0.04-0.6% مولیبدن می باشد.

Read More